Design Goes Karstula – tavoitteet toteutuivat! Lumenveistotapahtumalla muotoilu ja Artranta tutuksi

posted in: Blogi, Uutiset | 0

Artranta järjesti lunta materiaalinaan käyttäville muotoilijoille ja asian harrastajille veistotapahtuman 17-19.2.2017 Karstulaan. Lunta veistettiin osana Design Goes Karstula -tapahtumasarjaa, joka kuuluu myös Suomi100-ohjelmaan. Lisäksi tapahtuma liittyi Karstulan 150-vuotisjuhlavuoteen ja sen liikuntateemaiseen helmikuuhun.

Tavoitteena oli tuoda Karstulaan uusi ennenkokematon tapahtuma, jonka myötä karstuset tutustuvat Artrannan toimintaan ja muotoiluun konkreettisen ja kiinnostavan esimerkin myötä. Tavoitteena oli myös vahvistaa yhteisöllisyyttä. Karstulalaisten vapaaehtoisvoimien, kuten yläkoulun oppilaat ja Kimingin nuorisoseura, lisäksi tapahtumaa oli Artrannan kanssa järjestämässä Ikitalvi ry ja sen ammattimuotoilijat.

10 teosta, 1000 katsojaa

Kolmepäiväisessä tapahtumassa työstettiin kymmenen komeaa lumiveistosta kyläläisten iloksi ja ihmeteltäväksi. Yksi ilmoittautunut veistäjätiimi ei tullut tapahtumaan, joten ylimääräisen lumikuution halusi veistää lumenveistoa seurannut innokas perhe. Jokaisena päivänä satoja ihmistä, mm. koululuokkia ja päiväkotiryhmiä, kävi tutustumassa veistämiseen ja veistäjiin. Arviolta yleisöä kävi noin 900-1000 henkeä.

Yleisö arvioi veistoksia antamalla lumipallopisteitä suosikkiteoksilleen. Harrastajista eniten lumipallopisteitä sai Karstulan kunnan joukkue Hilkka Hakala ja Henri Länsipuro. Ammattimuotoilijoista isoimman lumipallokasan keräsi Ikitalvi ry:n Janne Andberg.

Kansainvälistä lumiosaamista Artrannan lumenveistotapahtumaan toi International Association of Snow and Ice Sculpturen puheenjohtaja Juhani Lillberg, joka kertoi upealla kuvakavalkadilla  osallistumisestaan lumenveistokilpailuihin eri puolilla maailmaa sekä veistäjänä että tuomarina. Kansainvälisyyttä tapahtumaan toi myös latvialainen taiteilija Zigmunds Vilnis, joka on voittoisasti veistänyt lunta eri maissa. Hän oli mukana lauantaipäivän ja auttoi mm. lukion tiimiä.

Lunta materiaalinaan käyttävät muotoilijat viettivät Artrannan residenssissä muutaman päivän, tiistaista maanantaihin. Residenssityönään he dokumentoivat lumenveistotapahtuman järjestelyt toimintatavaksi ja tueksi seuraavien tapahtumien organisointiin.

Runsaasti palstamillejä ja -sekunteja

Tunnettuustavoitteemme toteutui yli odotusten. Media oli hyvin kiinnostnut tapahtumasta. Ennakkotiedotteemme julkaistiin useissa paikallisissa medioissa ja mm. Keskisuomalaisessa.

Tapahtumaa seurasi perjantaina Ylen kuvausryhmä, joka raportoi kokemastaan Yle Keski-Suomen radiouutisssa sekä alueellisissa tv-uutisissa perjantaina ja lauantaina. Keskisuomalaisen toimittaja seurasi tapahtumaa lauantain ja laati näyttävän artikkelin sunnuntain lehteen. Viispiikkisen toimittaja kävi joka päivä katsomassa veiston edistymistä ja raportoi lehden seuraavassa numerossa kokosivun jutulla.

Artrannan lisäksi mm. Ikitalvi ry postasi tapahtumatietoa sosiaaliseen mediaan, kuten www.facebook.com/artranta ja www.facebook.com/ikitalvi. Myös Yle postasi fb-sivuilleen tapahtumasta.

Jatkoa?

Karstuset pitivät lumenveistotapahtumasta ja toivovat sille jatkoa. Tapahtuma kiinnosti myös naapurikuntalaisia. Muun muassa kivijärveläiset ja saarijärveläiset yleisön edustajat kyselivät yhteistyömahdollisuuksia vastaavanlaisen tapahtuman järjestämiseksi ensi talvena.

Teetimme lumikuutioita varten Ropotin työkeskuksessa kaksi muottia Ikitalven piirustusten mukaan. Niitä voi käyttää lumen lisäksi myös hiekan viestämiseen. Tavoitteemme onkin järjestämää uusia yleisöä kiinnostavia muotoilutapahtumia Keski-Suomeen.