17-19.2.2017

Lumen ja jään veistotapahtuma 17-19.2.2017 Karstulassa

Muotoilijoiden ja arkkitehtien residenssi Artranta kutsuu lunta ja jäätä materiaalinaan käyttäviä muotoilijoita ja asian harrastajia Karstulaan. Veistotapahtuma järjestetään Karstulan keskustassa perjantaista sunnuntaihin 17-19. helmikuuta. Sitä edeltävä muotoilijoiden työpaja 14-16.2. pidetään Artrannan väliaikaisessa residenssissä Karstulan opistossa.

Lunta ja jäätä veistetään osana Design Goes Karstula -tapahtumasarjaa, joka kuuluu myös Suomi100-kalenteriin. Lisäksi tapahtuma liittyy Karstulan 150-vuotisjuhlavuoteen ja sen liikuntateemaiseen helmikuuhun.

Lumen ja jään veistotapahtumaa on Artrannan kanssa järjestämässä Ikitalvi ry. Ammattimuotoilijoiden lisäksi lumenveistoon kutsutaan erilaisia tiimejä, kuten kunnan johtoa, lukiolaisia ja muita opiskelijoita, urheiluseurojen joukkueita, yrittäjiä jne.

Veistäjätiimejä pyydetään ilmoittautumaan 17.1.17 mennessä osoitteeseen pirkko.siivola@artranta.fi. Lisätietoja saa numerosta 0400 556292 ja osoitteesta www.artranta.fi

Lisätietoja

Lumen ja jään veistotapahtumapaikka on Karstulan keskustassa nk. vanhan Shellin tontti.

Lumen veistoon ja työkaluihin perehdytään aluksi noin tunnin teorialuennolla Karstulan opiston (KEO) luokassa perjantaina 17.2. kello 9-10.00. Tutustutaan erikostyökaluihin ja rakennustyökaluihin sekä saadaan tekniikkakoulutusta esimerkein ja ohjauksella. Käytännössä työkaluja testataan vajaan kilometrin päässä KEOlta sijaitsevalla tapahtumapaikalla ennen veistämisen aloittamista.

Tapahtumapaikalla on 1,5 x 1,5 x 1,5 metrin kokoisia lumikasoja, jotka on tiivistetty polkemalla vanerimuottiin. Veistäjien käyttöön on varattu apuvälineitä, kuten lumilapiot ja -kolat, tikkaat ja telineet, harjat, vettä ja kastelukannut, rautakanget, puusahat, jääkairat jne. Kouluttajat tuovat veistotyökaluja, kuten veistoraudat, sahat, petkeleet. Alueelle tuodaan valoroikkia työskentelyä varten ja valmiiden veistosten valaistukseen.

Tapahtuma-alueella on veistäjille ja tapahtumaa seuraavalle yleisölle mehu- ja kahvimyyntiä sekä lettujen ja makkaranpaistoa. Veistäjät voivat käyttää kunnantalo Himmelin ja KEOn palveluita.

Tapahtuman vetäjinä ja kouluttajina toimivat Ikitalvi ry:n muotoilijat Janne Andberg (muotoilija, upseeri ja herrasmies, 10 vuotta veistoa harrastanut Ikitalvi ry:n puheenjohtaja, jolla on kourallinen mitaleita), Arto Manninen (tekniikka-asiantuntija, Ikitalven varapuheenjohtaja, jolla on veistomitaleja Suomesta ja ulkomailta) ja Anna Koivukangas (kuva- ja yhteisötaiteilija, kuvanveistäjä, joka voitti lumenveiston SM-hopeaa 2016).

Ikitalvi ry:n muotoilijoille ja muille kauempaa tuleville osallistujille on varattu Artrannan tarjoama asuminen KEOn Mäntylästä.

Lunta ja jäätä materiaalinaan käyttävät muotoilijat kokoontuvat 14-16. 2. Artrantaan työpajaan, jonka tavoitteena on dokumentoida lumen ja jäänvestotapahtumien järjestäminen.